HopSecure / FireBee voor fysieke veiligheid

SIVV heeft met haar brandweerexpertise het bedrijf Public Safety Innovation geholpen bij een onderzoek naar de toepasbaarheid van ZigBee voor de fysieke veiligheid van hulpverleners. Het systeem kreeg de naam FireBee en de commerciële toepassing HopSecure. De resultaten waren zeer bemoedigend en leerzaam. Onder andere de regionale omroep Brabant10 berichtte hierover.

Uitzending Brabant10 13 juli
Video Fontys Hogeschool
Animatie FireBee

Uit de resultaten is het plan opgepakt om middelen te ontwikkelen onder de naam HopSecure. HopSecure is een innovatie op basis van het (wereldwijde gestandaardiseerde) netwerkprotocol ZigBee, om hulpverleners veiliger te laten werken. SIVV heeft HopSecure mede ontwikkeld. HopSecure omvat de volgende producten voor hulpverleners:

Naar aanleiding van de eerste resultaten van de testen uitgevoerd op het Veiligheid Oefencentrum in Tilburg, zijn wetenschappers meer geïnteresseerd geraakt in ZigBee en de uitdagingen voor hulpverleners. Drie hogescholen, Fontys, Saxion en Avans, hebben speciale RAAK subsidie aangevraagd en ontvangen om verder studie uit te voeren. SIVV heeft hier een adviserende rol.

Het RAAK project FireBee loopt van 1 februari 2012 tot en met 1 februari 2014 en heeft nu reeds zeer opmerkelije resultaten opgeleverd. Deze resultaten zijn de basis voor verder ontwikkelingen in het praktich gebruik van ZigBee voor de hulpverlening. Op 30 mei 2013 tijdens een workshop werden de eerste experimenten getoond over het voeren van spraak over ZigBee. Nog nooit eerder was dit echt aangetoond, we kunnen hier spreken van een wereldprimeur.

Lees over ZigBee experiment Lees in vakblad Incident Firebee project info Bits&Chips